Cultura‎ > ‎

Exposicions


Exposició Gènesi del quadre L'Heroïna de Peralada  
Centre de Turisme Cultural Sant Domènec - Peralada
Plaça Peixateria, 6 · Dijous a les 18:30 - Dissabte a les 13:00
El dia 24 de setembre al Centre de Turisme Cultural de Sant Domènec de Peralada, amb motiu de les Jornades Europees de Patrimoni, es presentarà en un acte institucional el quadre “La heroina de Peralada”, d’Antoni Caba. Per primer cop també s’exposaran tres pintures sobre cartró, primers esbossos de l’obra, procedents del Museu d’Art de Catalunya (MNAC), i un gravat i un esbós que cedeix la Senyora Lola Palau.

A les 18.30h. es farà una visita guiada a la nova exposició i a les 20h. se celebrarà una conferència sobre el pintor i la seva obra a càrrec del Senyor Jaume Barrachina, director del Museu del Castell de Peralada. A l’acte hi assistiran representants del Museo Nacional del Prado i del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).
L’obra “La heroina de Peralada” és un quadre que forma part del Prado dispers i que està dipositat a l’Ajuntament de Peralada des de fa uns 20 anys. Arran de la inauguració del Centre de Turisme Cultural de Sant Domènec la intenció sempre ha estat traslladar-lo al nou centre, al Museu de la vila, que, per definició, és el lloc més adient per tal que tots els visitants puguin gaudir-lo d’una manera més còmode. 

La cessió d’aquest quadre per part del Museo Nacional del Prado té una base històrica ja que la pintura fa referència a un episodi que té com a personatge central Na Mercadera, una dona forta i valenta filla de Peralada. És un quadre d’història que ens explica la gesta de Na Mercadera quan a començaments de l’estiu de 1285 Peralada estava assetjada per hosts franceses, i ella sola es va enfrontar amb un cavaller francès al qual va agafar com a presoner. Ramon Muntaner, cronista i fill de la vila, ens explica detingudament a la seva Crònica tot el que va representar aquest fet.

D’altra banda, la relació del Museo Nacional del Prado i Peralada ve de l’època de la Guerra Civil, quan algunes de les obres del Museu van estar dipositades al Castell de Peralada. Aquest fet ha creat una vinculació entre ambdues institucions que perdura i que, en aquest cas, es tradueix en la cessió del quadre.

El Museu d’Art Nacional de Catalunya - MNAC té obres del pintor, i entre d’altres, les tres pintures que s’exhibiran a Peralada a partir del dia 24 de setembre. El MNAC i l’Ajuntament de Peralada han signat un conveni per al dipòsit de les tres obres de Caba, les quals il•lustren el procés de creació del quadre “La heroïna de Peralada”. 

Antoni Caba Casamitjana (Barcelona 1838-1907). Pintor vuitcentista que va destacar sobretot com a retratista però que també es va revelar com a decorador mural (l’exemple més destacat és la decoració del Gran Teatre del Liceu). Amb només 22 anys es va donar a conèixer a Madrid quan va exposar, a la Exposición Nacional de Bellas Artes de 1864, la composició “La heroina de Peralada”. Amb aquesta obra obtingué una medalla de 2ª classe i va ser adquirida pel Govern amb destinació al Museu del Prado. Va ser director de l’Escola de Belles Arts de Barcelona i al 1888 va obtenir la medalla d’or a l’exposició Universal de Barcelona. 

Esperem poder comptar amb la vostra assistència a l’acte.

Comments