Eròtic‎ > ‎Notícies Eròtiques‎ > ‎

El món sensual i eròtic de Modest Cuixart s´exhibeix a Can Màrio de Palafrugell

4 de gen. 2011, 16:13 publicada per Alt Empordà   [ actualitzat el 8 de gen. 2011, 3:05 ]
No s'ha pogut trobar l'URL del gadget especificat
L'exposició Cuixart, el desig de la forma arriba aquest cap de setmana a l'Espai d'Art Contemporani Can Mario de Palafrugell amb la voluntat d'apropar l'espectador al món sensual i eròtic de la producció d'un dels artistes fundadors, l'any 1948, del moviment Dau al Set. 
La mostra, que es podrà visitar fins al pròxim 25 de maig del 2008, recull una antologia de 47 pintures i 2 escultures del barceloní Modest Cuixart i Tàpies dividides en dos grans apartats: l'aprenentatge de la mirada, on la curiositat esdevé procés per assolir coneixement; i estadis de proximitat, que planteja l'evolució de l'erotisme a través de la mirada de l'artista entorn l'ésser humà i els espais que habita. 
Paral·lelament, Can Mario també estrena una retrospectiva sobre Pablo Ley, un pintor catalanoalemany de pinzellada expressionista i cromatisme intens, crític amb l'art i amb el sistema social i polític, i d'escassa presència fins a dia d'avui en els circuits artístics.
Segons la comissària de la mostra, Camilla Hamm, Ley comparteix amb Robert Hughes la idea que «un art polític eficaç és impossible als nostres dies perquè els artistes han de ser coneguts perquè se'ls escolti i, a mida que ells guanyen èxit, el seu art guanya valor i ipso facto esdevé inofensiu». 
Hamm va descriure ahir com a figuratiu l'estil pictòric d'aquest veterà i mig desconegut pintor. «Té una pintura coherent i sincera, ocupant-se sempre de temes polítics i socials, i amb una figuració molt forta, podríem dir que fins i tot grotesca». A part de la temàtica crítica, Pablo Ley, que actualment té 86 anys i viu a l'Alt Empordà, també pinta «amb destresa i detall» escenes íntimes o esportives. 
De fet, un dels objectius de la Fundació Vila Casas en aquesta nova temporada és el de recuperar artistes de rellevant trajectòria però d'escàs ressò mediàtic. Aquest no és el cas però de Modest Cuixart, una de les figures més destacades del panorama plàstic estatal. «El desig de la forma vol mostrar la manera com Cuixart, una persona amb una vida tan intensa, ha estat seduït pel món i com ell ha desitjat plasmar en forma aquest món», va explicar la comissària de l'exposició, Pilar Giró.
«D'aquí que l'exposició tingui com a fil conductor la vessant eròtica dins l'obra de Cuixart», va continuar Giró, «perquè clar, en tot acte de seducció hi ha un joc d'erotisme». 
No obstant això, a les aquarel·les, olis i dibuixos no es tracta d'un erotisme acotat a la figura humana. «No s'ha de confondre amb el sexe sinó amb l'erotisme com a acte primigeni».
A banda dels dos grans apartats en què es fracciona Cuixart, el desig de la forma, l'exposició alhora es subdivideix en diferents àmbits amb el protagonisme de la figura humana, la matèria, el paisatge i, fins i tot, el món interior. 
«Noli me tangere» aglutina, per exemple, totes aquelles obres de l'autor que possiblement només es deixen tocar per la mirada. «La mostra es tracta d'una antologia perquè hi ha peces des de l'any 1949 fins al 2003», va dir amb èmfasi la comissària de l'exposició. Giró va afirmar que aquesta exposició és fruit del diàleg de quasi dos dècades entre ella i Cuixart. Destaca la presència a la sala de dues escultures estratègicament situades.
«Les he volgut posar perquè, normalment, no formen part de les exposicions de Cuixart i tampoc són massa conegudes», va reflexionar la comissària. 
«A més, s'ajustaven molt bé a la temàtica de seducció ja que en aquest joc també hi pren part la possessió», va concloure la comissària Pilar Giró.
Comments