Eròtic‎ > ‎Notícies Eròtiques‎ > ‎

Esbossos i dibuixos de les idees que ballaven pel cap a Salvador Dalí

4 de gen. 2011, 16:09 publicada per Alt Empordà   [ actualitzat el 8 de gen. 2011, 3:06 ]
Esbossos i dibuixos de les idees que ballaven pel cap a Salvador Dalí i que, després de perfeccionar, es van convertir en obres d'art reconegudes a nivell internacional; manuscrits i cartes que demostren que el geni surrealista també va tenir una vessant com a pensador i fotografies de la vida personal i l'entorn 'bohemi' dalinià. La Fundació Gala-Salvador Dalí ha incorporat al seu fons 19 dibuixos, més de vint manuscrits i seixanta fotografies de l'artista surrealista per excel·lència. Unes noves incorporacions allunyades de l'espectacularitat dels olis i els llenços però que serviran per aprofundir encara més en qui va ser Salvador Dalí i què va suposar per al moviment surrealista.
No s'ha pogut trobar l'URL del gadget especificat
Menys impressionant i menys costós però amb un valor documental i d'estudi enorme. Les compres de material original de Salvador Dalí i el seu entorn que fa la Fundació no només se centren en la seva obra pictòrica, sinó que també busquen poder aprofundir en el pensament i la vida del geni empordanès per poder entendre la seva evolució com a artista. En aquest cas, la Fundació Gala-Salvador Dalí ha invertit més de 400.000 euros per adquirir dinou dibuixos, vint-i-quatre manuscrits i seixanta fotografies de Dalí. 

La majoria dels dibuixos són esbossos que Salvador Dalí va fer mentre preparava grans obres. També hi ha un bon gruix de dibuixos de caire eròtic. El director del Teatre-Museu Dalí, Antoni Pitxot, ha explicat que a diferència d'altres artistes, Dalí s'apropa a l'erotisme des de la 'cruesa', descrivint i 'sense participar-hi'. 'És un espectador', ha explicat Pitxot. Entre les escenes de simbologia eròtica dibuixades per Dalí hi ha la de l'estudi per a escenografia Admosferic – Animals – Tragedie. Espectacle surrealiste. Data del 1933 i hi apareix un piano, aigua i un home planxant mentre un altre talla pa, típica iconografia daliniana.

La directora del Centre d'Estudis Dalinians, Montse Aguer, ha explicat que els manuscrits i les cartes que han comprat entre dues subhastes i de dues col·leccions particulars, podran posar èmfasi en la reconstrucció del paper de Dalí per al surrealisme. 'No té valor documental només cara a Salvador Dalí, sinó també per a tot el surrealisme', ha explicat Aguer. Pitxot ha posat l'accent en el fet que els manuscrits també fan destil·lar 'el geni pensador'. 

La col·lecció ha incorporat una carta incompleta que Salvador Dalí va escriure a Luis Buñuel. Són vuit pàgines on el pintor comenta en què està treballant i explica les darreres novetats. També li comunica que està expulsat definitivament de l'Escola de Bellas Artes de San Fernando i que a la tardor començarà el servei militar. Una altra de les joies, que data dels anys 30, és un guió per a un espectacle que finalment no es va produir. El guió per a l'Àngelus de Millet va acompanyat de dibuixos amb les descripcions d'un parell d'escenes. 

La Fundació també ha adquirit fotografies que mostren l'entorn 'bohemi' de Dalí i la seva vida privada. Des de fotografies de carnet amb Gala, a una escena de platja amb Buñuel o una altra imatge de platja on Dalí agafa un cranc de grans dimensions. 

De moment aquestes peces no estaran exposades i serviran per a l'estudi de l'obra i trajectòria de Dalí. El Centre d'Estudis Dalinians preveu fer-ne un anàlisi en profunditat i fer una publicació que, quan vegi la llum, anirà acompanyada d'una exposició. La previsió és que es pugui fer a principis de l'any vinent.

font:crae.com
Comments