Esports‎ > ‎

AJAE - Associació de Judo de l´Alt Empordà

No s'ha pogut trobar l'URL del gadget especificatHistòria de l´Ajae
El mateix 1996 es commemoraven dos aniversaris, el 25è de la presència del Judo a l'Alt Empordà; El segon aniversari era el corresponent als 10 anys de la pèrdua d'un dels promotors del primer, del mestre Manel ALBALATE, que traspassà en lamentable accident de trànsit el mes de desembre de l'any 1986.

D'aquell acte, organitzat pels tres Budoques empordanesos Miquel Riera, Manel Català, i Lluís Gratacòs, en sorgiria la fundació, a principis de l'any 1998, del que hores d'ara és una realitat que aplega als judokes altempordanesos, l'AJAE (Associació de Judo de l'Alt Empordà).

Els antecedents d'aquesta fundació és remunten a 25 any abans, quan l'any 1959 el senyor Cardona, de la Jonquera, va contractar a Joaquim Torres, cinturó negre primer dan de Karate, professor de defensa personal i coneixedor d'altres arts marcials, perquè donés classes de gimnàstica als nens de l'escola de la seva població. El gimnàs es va instal·lar sobre
l'ajuntament i els exercicis es feien sobre una colxoneta plena de serradures.

En construir les noves escoles, es varen traslladar a l'antiga escola de pàrvuls on es va constituir el primer dojo de Budo (gimnàs on es practicaven diferents arts marcials).

L'any 1962 el grup de Budo es va dissoldre; Aleshores els alumnes més grans varen formar el grup de Judo, en el que es practicava Karate, defensa personal i Judo, l'anomenaren com a club JU-KA-JI (Judo, Karate, i Ju-jitsu).

L'any 1965 es va fer una de les primeres exhibicions promocionals en el càmping Cadaqués, de Port-Lligat, fent la demostració de Judo el quatre vegades campió d'Holanda Henk van Tergouw, cinturó negre segon dan, i la de Ju-jitsu i Karate el mestre Joaquim Torres i els alumnes Manel Albalate i Miquel Ferrer.

A partir de l'any 1966, per aprendre i perfeccionar les arts marcials, alguns Budoques catalans es desplaçaven periòdicament a França, a poblacions properes com El Voló, Elna o Perpinyà.

L'any 1968, en Manel Albalate aconsegueix el cinturó negre primer dan de Judo per la FFJDA (federació francesa de Judo), any en què comença a impartir els seus coneixements a les poblacions de Ceret i El Voló.

L'any 1972, els germans Manel i Miquel Albalate, de La Jonquera, funden el primer club exclusivament de Judo de la comarca de l'Alt Empordà, club que anomenen JUDO ALBAHNOS; Inicialment el local a on imparteixen les classes és al carrer Dámaso Calvet 5 de la població de Figueres, des d'on es van traslladar l'any 1980 al nou local situat darrera el col·legi de la Salle (carrer Port de la Selva 1), de Figueres, a on s'impartien classes de Judo i de Ju-jitsu.L'any 1979, al Gimnàs Savas de Figueres es van començar les classes de Judo, al carrer Santa Llogaia 26. L'any 1980 es varen traslladar a la plaça Víctor Català, posteriorment (del 83 al 85) es varen traslladar al nou local de Cabanes per tornar l'any 85 novament al local de carrer Santa Llogaia de Figueres.

L'any 1985 s'inicia l'activitat de Judo en les Escoles de Sant Pere Pescador, en el col·legi Anicet de Pagès de Figueres, en les escoles de Borrassà i en l'ateneu d'Ordis, amb el suport de les APA's corresponents de cada escola (fi activitat a Ordis 1995).

L'any 1985, varis judoques figuerencs s'agrupen i funden el Judo Club Figueres, situat al carrer Caserna de Figueres (fi activitat 1992).

Setembre del 1986, el Gimnàs Trim de Figueres inicia l'ensenyament del judo (fi activitat 1994).

L'any 1986 es comencen les classes de Judo al col·legi Salvador Dalí de Figueres, i l'any següent al col·legi La Salle de la mateixa localitat.

A partir d'aquest any, s'ha iniciat l'ensenyament i la pràctica del Judo a l'Alt Empordà en diverses localitat : Gimnàs Squash Catalunya, de Vilafant, Squash Figueres-Gim Body, de Figueres, local de l'Associació de Veïns del Camp dels Enginyers i rodalies, de Vilafant, GimnàsEsplais, de Castelló d'Empúries, ...

L'any 1986, en el moment del seu traspàs, el mestre Manel Albalate començava a recollir els fruits del seu esforç esportiu i humà: Acabava de ser proposat per la Federació Francesa de Judo per l'atorgament del cinturó negre sisè dan de Judo, ostentava la representació territorial de Ju-jitsu de la Federació Catalana de Judo i Disciplines Associades (FEJiDA) de Girona, i comptava entre els seus alumnes amb els primers Budoques altempordanesos que havien aconseguit el cinturó negre de Judo (Josep Català, Josep Serra, Manel Català i Miquel Riera), i amb el primer en haver aconseguit el cinturó negre de Ju-jitsu (Carles Ferràndez).


Actualment, la junta directiva de l'associació està conformada com segueix:

Miquel ALBALATE president

Miquel RIERA sotspresident/director tècnic

Manel CATALÀ tresorer

Lluís GRATACÓS sotspresident administratiu

Albino RODRÍGUEZ secretari

Miquel DÍAZ vocal

Marc GILI vocal

Gerard GARROTE vocal

Toni FERNÁNDEZ vocal
Comments