Figueres‎ > ‎Notícies Figueres‎ > ‎

Obres inèdites de Dali, Braque o Picasso al MNAC

26 d’oct. 2010, 8:48 publicada per Alt Empordà

El Museu Nacional d'Art de Catalunya (Mnac) de Barcelona acollirà a partir d'aquest dimecres una exposició que, per les seves característiques, és única en el món: "Joies d'artista. Del modernisme a l'avantguarda" mostrarà per primera vegada més de 300 joies d'artistes com Salvador Dalí, Georges Braque, Pablo Ruiz Picasso i Auguste Rodin en relació amb la resta de les seves obres.

Ideada per la comissària Mariàngels Fondevila fa tres anys, la mostra no se centra en "el luxe ni en l'ostentació", com ha explicat aquest dimarts, sinó en una visió diferent, la que aporten les joies quan dialoguen amb pintures i escultures dels seus creadors mateixos.

El primer àmbit està dedicat als autèntics joiers, que amb el seu ofici van aconseguir enlluernar a Europa a final del segle XIX. Les grans exposicions, com la Universal de París el 1900, van servir d'aparador perfecte per a la "tècnica del xoc", on es presentaven peces úniques, "subversives", com les de René Lalique i Lluís Masriera, que va tenir un paper clau en la difusió de l''art nouveau' a Barcelona.

Tot i això, el cor de l'exposició està reservat a les joies concebudes per artistes no joiers, com Hector Guimard, Pablo Gargallo, Julio González, Joaquim Gomis, Josep Llimona, Alexannder Calder, Picasso i Braque, entre molts d'altres. Les joies s'exhibeixen en vitrines enfrontades als seus quadres, fotografies o escultures, que les reflecteixen i permeten un "efecte de fusió de les arts", ha comentat la comissària.

Les estrelles d'aquest apartat -i de tota l'exposició- són dues peces de Dalí: el famós 'Ull del temps', una joia en forma de rellotge esmaltat, platí, brillants i robins; i els 'Llavis de robí', fets amb robís encastats en or i perles. Dalí els va crear el 1949 i des que els va comprar la Fundació Gala-Salvador Dalí de Figueres mai abans havien sortit del museu.

Comments