Arriva la Mozzarella de búfala catalana

22 d’ag. 2011, 3:57 publicada per Alt Empordà   [ actualitzat el 22 d’ag. 2011, 4:04 ]
Una família obre a l'Alt Empordà la primera explotació de búfales
No s'ha pogut trobar l'URL del gadget especificat
Impressiona passejar entre elles mentre t'observen amb els ulls vidriosos sota gruixudes banyes recargolades. Poden arribar a pesar fins a 800 quilos i és emocionant veure-les xipollejar en una bassa amb una garsa blanca damunt del llom. Una escena digna de Memòries de l'Àfrica que transcorre a 160 quilòmetres de Barcelona, al parc natural dels Aiguamolls de l'Empordà, on un ramader inquiet ha posat en marxa l'única explotació de búfales que hi ha a Catalunya. Un projecte que va començar la primavera passada i que ja està produint 1.000 litres diaris de llet. Amb una mica de sort, l'estiu que ve portarà als mercats la primera mozzarella de búfala elaborada al nostre país.

Lluís Mont no pot amagar la seva satisfacció quan mostra el seu bestiar als visitants. Ha dedicat molts mesos de feina i esforç per poder fer el seu somni realitat. Una idea que va sorgir després d'un viatge a Itàlia, en què va constatar l'èxit de les explotacions de búfales. «Sempre he tingut vaques, i feia temps que pensava que havia de buscar una alternativa, perquè hi ha molta competència i perquè les ajudes europees al sector s'estan acabant», explica.

El mes de març passat va portar el primer grup de 50 exemplars de búfales i, després de comprovar que la seva adaptació era bona, ha anat augmentant el ramat, fins a sumar 700 caps, alguns dels quals han arribat fa tan sols uns quants dies. Mont ha substituït totes les seves vaques per aquests animals, que són búfales d'aigua originàries de l'Àsia, la majoria de la raça Murrah, encara que les ha comprat a Itàlia i a Bulgària. «He hagut de fer una gran inversió, perquè cada animal pot arribar a costar uns 2.000 euros. A més dels projectes i els visats, hem construït una planta que ens permet munyir 20 búfales a la vegada. Són molts diners i vaig trigar gairebé mig any a convèncer els bancs perquè ens donessin crèdit», recorda.

Lluís Mont compta amb l'ajuda dels seus dos fills, el Lluís (de 27 anys) i el Pol (de 18), que està estudiant formació professional agropecuària a les Borges Blanques (Garrigues) i que la primavera que ve seguirà un curs en una granja d'Itàlia per aprendre tots els secrets de la fabricació de la mozzarella.

Formatges artesanals

Mentrestant, la família Mont ven els 1.000 litres de llet que li proporcionen cada dia els 150 animals que ja han entrat en el procés de producció. Els seus principals clients són un parell d'empreses, entre elles la companyia Mont-brú, especialitzada en l'elaboració de formatges artesanals. Dos restaurants empordanesos també se'n queden uns quants litres per cuinar suculentes cremes.

«La llet de búfala té gairebé el triple de greix que la llet de vaca i el doble de proteïnes. Amb 100 litres de llet de vaca es poden elaborar entre 15 i 17 quilos de formatge, mentre que amb la mateixa quantitat de llet de búfala se'n poden fer entre 27 i 30 quilos», detalla Mont. Per això la seva llet és tan apreciada i el seu preu en el mercat quadruplica el del bestiar boví.

Les previsions del ramader apunten que la primavera que ve la producció de llet de la seva explotació rondi els 4.000 litres diaris. Aquestes quantitats li permetrien elaborar entre 1.000 i 1.200 quilos de mozzarella cada dia.

Un altre producte de qualitat és el que procedeix de la seva carn, que, segons assegura aquest ramader emprenedor, conté un terç menys de colesterol que la carn de vedella. «El problema que tenim és que aquesta carn amb prou feines es consumeix a Catalunya perquè no és coneguda. Per això hem firmat un acord amb empreses italianes per comercialitzar la carn de les nostres búfales en aquest país», explica.

«Millors que les vaques»

La família Mont veu amb optimisme el futur. L'adaptació de les búfales en tres finques de Palau-saverdera, Sant Pere Pescador i el Port de la Selva (a l'Alt Empordà) ha estat tot un èxit. «Són animals dòcils i robustos, que no donen problemes. Són molt millors que les vaques», afirma el pare. Una perspectiva prometedora que es veu momentàniament truncada per una trucada inesperada, en què li comuniquen que té en curs una inspecció d'Hisenda. «¡A penes hem començat a treballar i ja ens estan demanant diners!», s'exclama el ramader.


font: www.elperiodico.cat
Comments