Natura‎ > ‎

Notícies Natura

AVISO DE SETA MORTAL EN LA MUGA

23 de nov. 2011, 9:32 publicada per Daniel Franquesa Olivares   [ actualitzat el 23 de nov. 2011, 9:34 ]

No s'ha pogut trobar l'URL del gadget especificat
Lepiota brunneoincarnata
    Esta seta de las fotografías adjuntas es mortal. Se llama "Lepiota brunneoincarnata" y se encuentra con mucha facilidad junto al paseo que recorre La Muga en todo su recorrido por Castellón de Ampúrias y Empuriabrava.
    Puede confundirse facilmente con el champiñón silvestre (Carlet), el Apagallums o incluso el Fredolic. Crece en muchas zonas del litoral y prelitoral, en jardines, prados o entre zarzales.
Hoy, en Mataró, ha muerto un hombre por injerirla.
    Confunde incluso a los conocedores de bastantes tipos de setas, como es mi caso, porque las setas, segun la altitud del terreno, el régimen de lluvias e incluso el hecho de estar a comienzos de la temporada o a finales puede variar su aspecto.
    Además esta seta no es de crecimiento habitual. Sólo aparece cada ocho o diez años, cuando se produce el fenómeno de un otoño caluroso y 
                                                                                                       prolongado con una abundancia de lluvias. 
seta mortal

    Hace poco más de una semana yo cogí un par de quilos, frente a la gasolinera de la carretera de Castellón, en la ribera de La Muga, pero como no estaba convencido de que eran comestibles y tras consultar a tres personas buenos conocedores de las setas y hacer mis comprobaciones con mis libros y archivos, opté por tirarlas.
Hoy ha muerto una persona por no haber hecho lo mismo.
ANTE LA DUDA NINGUNA SETA ES COMESTIBLE. Y DE ÉSTAS EN EMPURIABRAVA LAS HAY POR TODAS PARTES. HASTA EN LAS VEREDAS DE LAS CALLES.

Joaquim Margarit

QUAN LA FORMIGA TREU TERRA DEL NIU, ADOBA LA GOTERA I FUIG DEL RIU

1 de nov. 2011, 8:45 publicada per Daniel Franquesa Olivares

No s'ha pogut trobar l'URL del gadget especificat
QUAN LA FORMIGA TREU TERRA DEL NIU, ADOBA LA GOTERA I FUIG DEL RIU (Cuando la hormiga saca tierra de su nido, tu repara la gotera y huye del rio)

Ben segur que tots tenim ben clar de que quan es veuen fileres de formigues traginant menjar cap al niu, s'acosta pluja imminent.

Ara bé, els que viviu al camp o en una casa amb jardí també podreu observar que, a vegades, els nius de formigues apareixen amb molta terra al voltant dels forats, fruit d'un exhaustiu treball d'ampliació d'espai interior. Això indica que s'acosten pluges importants però que encara trigaran 3 o 4 dies a arribar, i s'han fabricat més espai per a emmagatzemar aliments i per protegir-se de les inundacions.

Per cert, ¿ús heu fixat que a principis de tardor, quan ha plogut, apareixen moltes formigues alades?. Doncs aquí va la resposta:
En totes les espècies de formigues hi ha formigues amb ales. Les que porten ales són les formigues-femelles reproductores (que pondran ous per a continuar l'espècie) i els mascles que les han de fecundar. Les formigues obreres (les que veiem a l'estiu carregades amb menjar cap al formiguer) i les formigues soldat no tenen ales, perquè la missió de pondre ous és la de les formigues reines, que porten ales.

A principis de la tardor les formigues amb ales surten del formiguer.

Per a que puguin ser fecundades, és necessari que xoquin en el seu vol amb un mascle. A partir d'aquest moment la formiga femella es desprendrà de les seves ales i fundarà el seu propi formiguer on pondrà els ous.

A principis de tardor les formigues voladores surten de forma instintiva del seu formiguer per ser fecundades. Ho fan quan plou perquè a l'estar la terra humida és més fàcil fer forats a terra i construir el nou formiguer, la nova colònia de formigues amb la seva reina.

Joaquim Margarit
jm@empuriabravatotal.com

Electricitat neta produïda per les onades de la Costa Brava

2 de març 2011, 9:22 publicada per Alt Empordà   [ actualitzat el 2 de març 2011, 9:26 ]

No s'ha pogut trobar l'URL del gadget especificat
La societat Sea Electric Waves promou un prototip de producció d'energia
L'energia mareomotriu no és del tot nova, ja que se la produeix des de fa diversos segles, però l'explotació de les onades produïdes per la mar Mediterrània és un àmbit que pot generar novetats tecnològiques. En aquest sentit, a la Costa Brava, una empresa especialitzada promou un prototip que genera electricitat des de la vora de l'aigua.

Un sorprenent procés relacionat amb la famosa sostenibilitat mediambiental va ser presentat oficialment dijous a la regió de Girona, concretament a Sant Feliu de Guíxols, al Baix Empordà. Es tracta d'una unitat de producció d'energia elèctrica amb la força de les onades de la mar. El projecte, portat pels enginyers i instal·ladors Guillem Pastor, José Antonio Pacheco i Xavier Tous, ja va captar l'atenció del jurat del premi dels empresaris de Caixa Manresa, el 2008. Arran d'aquest primer cop de mà, els tres socis han millorat llur invent i han guanyat el concurs d'idees de negocis organitzat per la Xarxa de Trempolins Tecnològics ACC1Ó, l'agència per a la competitivitat de l'empresa catalana. Ben segur, no es tracta de la primera solució creada per tal de transformar l'energia de les onades en electricitat, però contràriament a les tecnologies que ja existeixen, aquesta sembla particularment econòmica i robusta. 

El principal avantatge procediment desenvolupat per Sea Electric Waves rau en el seu acostament a la terra ferma. Propera es col·locarà el mòdul prop del dic de Sant Feliu de Guíxols, el que facilitarà la seua instal·lació, elmanteniment i la connexió a la xarxa elèctrica. A més a més, l'ubicació concreta, no en l'alta mar, hauria d'augmenta la durada de vida del sistema. D'aquesta manera, després de la fase de simulacions en laboratori, s'instal·larà un prototip d'ací el final del mes de març al port de Sant Feliu de Guíxols. Aquesta "plataforma modular" produirà electricitat utilitzant el sistema de les columnes d'aigua dites "oscil·lants". Es tractarà d'una instal·lació provisional, per tal d'avaluar la viabilitat del sistema i les seues repercussions en el medi marítim. Aquesta prova serà facilitada per la Generalitat de Catalunya, que intenta valorar nous recursos energètics a litoral de la Catalunya del sud. En cas d'èxit, l'empresa Sea Electric Waves podria ser legitimada per anar a conquerir mercats importants.

Jornades: L'Empordà, el paisatge com a actiu econòmic

27 de des. 2010, 8:22 publicada per Alt Empordà

Inauguració de les jornades, amb els següents parlaments:
Modest Soy, president de l'associació Via Pirena Alt Empordà Pere Gifre, president de l'Institut d'Estudis Empordanesos Joan Armangué, director de les Jornades i exalcalde de Figueres Consol Cantenys, presidenta del Consell Comarcal de l'Alt Empordà.
Degustació de vins de l'Empordà oferta pel Consell Regulador de la DO Empordà.


1-4 of 4