Natura‎ > ‎Notícies Natura‎ > ‎

QUAN LA FORMIGA TREU TERRA DEL NIU, ADOBA LA GOTERA I FUIG DEL RIU

1 de nov. 2011, 8:45 publicada per Daniel Franquesa Olivares
No s'ha pogut trobar l'URL del gadget especificat
QUAN LA FORMIGA TREU TERRA DEL NIU, ADOBA LA GOTERA I FUIG DEL RIU (Cuando la hormiga saca tierra de su nido, tu repara la gotera y huye del rio)

Ben segur que tots tenim ben clar de que quan es veuen fileres de formigues traginant menjar cap al niu, s'acosta pluja imminent.

Ara bé, els que viviu al camp o en una casa amb jardí també podreu observar que, a vegades, els nius de formigues apareixen amb molta terra al voltant dels forats, fruit d'un exhaustiu treball d'ampliació d'espai interior. Això indica que s'acosten pluges importants però que encara trigaran 3 o 4 dies a arribar, i s'han fabricat més espai per a emmagatzemar aliments i per protegir-se de les inundacions.

Per cert, ¿ús heu fixat que a principis de tardor, quan ha plogut, apareixen moltes formigues alades?. Doncs aquí va la resposta:
En totes les espècies de formigues hi ha formigues amb ales. Les que porten ales són les formigues-femelles reproductores (que pondran ous per a continuar l'espècie) i els mascles que les han de fecundar. Les formigues obreres (les que veiem a l'estiu carregades amb menjar cap al formiguer) i les formigues soldat no tenen ales, perquè la missió de pondre ous és la de les formigues reines, que porten ales.

A principis de la tardor les formigues amb ales surten del formiguer.

Per a que puguin ser fecundades, és necessari que xoquin en el seu vol amb un mascle. A partir d'aquest moment la formiga femella es desprendrà de les seves ales i fundarà el seu propi formiguer on pondrà els ous.

A principis de tardor les formigues voladores surten de forma instintiva del seu formiguer per ser fecundades. Ho fan quan plou perquè a l'estar la terra humida és més fàcil fer forats a terra i construir el nou formiguer, la nova colònia de formigues amb la seva reina.

Joaquim Margarit
jm@empuriabravatotal.com

Comments