Catalunya enfronta la crisis alleugerin la generalitat de 1500 funcionaris

22 de jul. 2011, 18:56 publicada per Alt Empordà   [ actualitzat el 13 de març 2014, 4:50 per Daniel Franquesa Olivares ]
El final de l'any serà difícil per a 1500 funcionaris de la Generalitat de Catalunya, als quals no es renovarà el contracte. El pla d'austeritat impulsat pel president català, Artur Mas, inclou aprimar d'un 9% els efectius de 16.090 empleats de consorcis diversos, però no s'abaixarà pas el nivell salarial.
No s'ha pogut trobar l'URL del gadget especificat
Les mesures d'austeritat anunciades pel govern de Catalunya des del mes de gener es fan efectives gradualment, amb la conseqüència d'una important reducció d'efectius en la funció pública. En aquest sentit, el conseller d'Economia català, Andreu Mas-Collell, ha comunicat aquest dissabte una nova retallada. Aquesta mesura, que s'aplicarà d'ací el final de l'any, afectarà un 9% dels contractes fixes i d'encarregats de missió d'un total de 16.090 llocs de treballs dels diferents consorcis públics sud-catalans. En aquest motiu, Mas-Collell ha demanat"sacrificis" als futurs acomiadats, que seran uns 1500, en un ambient previsible. En efecte, en la seua campanya electoral, el president català, Artur Mas, va destacar el passat mes de setembre la seua voluntat de separar-se d'un 25% dels empleats de la funció pública sud-catalana. Aquesta estratègia dolorosa, inspirada en un programa molt liberal engegat per la coalició al poder, Convergència i Unió, afecta ja l'empresa pública en càrrega de les obres majors, "Gisa", la plantilla de la qual es va reduir la setmana passada d'un 30%, o sigui 70 persones.

Al nivell general, aqueixes reduccions d'efectius haurien de concernir fins a 87 empreses que serveixen generalment d'interfícies entre l'autoritat governamental catalana i la posada en pràctica de les seues directrius. Entre aquestes, de les quals moltes es van crear en el transcurs del decenni 1990, en períodes econòmicament fastos, consten l'Institut Català del Sòl, l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, l'Agència Catalana de l'Aigua, fins la Corporació Catalana dels Mitjans Audiovisuals, que inclou la cadena de televisió TV3 i la ràdio líder Catalunya Ràdio. Aquest estratègia suscita les crítiques de l'oposició al Parlament de Catalunya, en particular del Partit Socialista de Catalunya, dels postcomunistes Iniciativa per Catalunya i dels independentistes d'Esquerra Republicana de Catalunya. En canvi, malgrat rumors insistents; Catalunya no aplicarà cap mesura similar a la que va imposar l'executiu espanyol de José Luis Rodríguez Zapatero el juny de 2010. El salari del conjunt dels funcionaris empleats per l'Estat espanyol va ser llavors reduït d'un 5%, en una primera mesura d'austeritat categòrica.

font: la-clau.net