El Caputxins es mou

19 de nov. 2010, 2:20 publicada per Sergi Franquesa Olivares   [ actualitzat el 19 de nov. 2010, 2:31 ]

L'inici de les obres de l'auditori permetrà impulsar l'antic convent del centre de Figueres

L'antic convent dels Caputxins de Figueres ha estat dècades sotmès a un procés d'indefinició sobre la seva transformació en un equipament per al segle XXI perquè cobrís alguns dels molts dèficits d'espais públics que hi ha a la ciutat. Aquesta setmana ha coincidit l'obertura en aquest recinte d'un espai habilitat destinat als adolescents del centre històric amb l'adjudicació de les obres per fer-hi un auditori. Són dos cireretes d'un pastís que ha de ser important per Figueres a causa de les dimensions, la ubicació i la història que té el recinte. Evidentment, aquestes obres no són les primeres que s'han fet en un espai que, un cop va deixar de ser parc de bombers –a l'inici de la dècada dels vuitanta–, només va quedar com a magatzem municipal.

La primera intervenció municipal altament profitosa va ser ubicar-hi una escola taller que en frenés el procés de degradació i comencés la neteja i consolidació d'alguns espais del convent. El resultat va ser la possibilitat –a finals del mandat passat– de portar-hi a terme algunes activitats teatrals a càrrec de la Funcional, ja que el Casino estava i encara està en obres, o també, per exemple, la presentació de la llista del PSC a les eleccions municipals del 2007 que encapçalava Joan Armangué. La sala on es van fer aquestes activitats, però, no tenia prou elements de seguretat per a l'ús públic i no va poder tenir continuïtat. Paral·lelament es va encarregar un pla director sobre els usos –que va fer l'arquitecte Rafael Vilar– i l'avantprojecte de l'auditori a l'antiga capella, i s'hi han fet –ja en aquest mandat– visites guiades.

Ha estat, però, amb el pla de reforma integral del centre històric que s'ha tornat a utilitzar per a activitats. Així, a l'estiu ja s'hi va fer un cinefòrum i ara és l'espai de trobada i d'actes per a adolescents del centre històric. Però el que sens cap dubte acabarà de catapultar aquest espai, que data del 1760, és la construcció de l'auditori, que començarà al gener i, en principi, haurà d'estar acabada la primavera del 2012. El projecte planteja una polivalència a la platea, gràcies a un sistema de grades retràctils, amb capacitat per a uns 300 espectadors, que permeten situar l'escenari segons la fórmula tradicional o bé en un format d'amfiteatre. Amb l'auditori en marxa, però, faltarà definir els usos de la resta d'instal·lacions.

Comments