No s'ha pogut trobar l'URL del gadget especificat

El pati d'armes del castell de Sant Ferran de Figueres podria ser el marc d'un festival internacional del circ.

Genís Matabosch, promotor del Festival Internacional del Circ, que s'ha celebrat els tres darrers anys a Albacete, ha presentat al Departament de Cultura de la Generalitat; a la Diputació de Girona, a través del Patronat de Turisme, i a l'Ajuntament de Figueres –aquestes dues administracions ja s'han compromès a aportar-hi 20.000 euros cada una– un projecte per tal que aquest festival se celebri de manera alterna a Albacete i a Figueres. Fins ara, el festival era de periodicitat anual, però el govern autonòmic de Castella-la Manxa ha determinat que la periodicitat de celebració sigui biennal. El lloc triat per instal·lar les tres veles necessàries per celebrar el festival –la central, amb capacitat per a 1.500 espectadors– és el castell de Sant Ferran, i el consorci que el gestiona ja hi hauria donat la seva conformitat.

El festival, que es duria a terme del 30 de març al 4 d'abril d'aquest any, és de participació reservada a artistes inèdits a Europa, característica que el diferencia de la resta de festivals europeus, fent-lo molt atractiu per als artistes, que el veuen com un aparador, i per als programadors, que troben frescor en les propostes. Per això els artistes hi participen de manera desinteressada i l'organització es fa càrrec de les despeses del viatge i l'allotjament.

La setmana que ve és clau per saber si la proposta és viable o no, ja que és el límit de temps que s'ha imposat l'organització per decidir si porta endavant la proposta. El suport privat, a través de les fórmules de patrocini o de mecenatge, és imprescindible. Ahir Matabosch es va reunir amb un grup d'empresaris per presentar-los el projecte, que té un pressupost aproximat de 300.000 euros. Figueres té l'avantatge, sobre Albacete, de la seva situació geogràfica, ja que hi ha molt públic que prové de l'Estat francès, i que es tracta d'una ciutat que està ben comunicada. El festival disposa de tres espectacles, dos dels quals de competició, amb 22 atraccions (números) inèdites a Europa. La repercussió econòmica seria important i els nombres, semblants als d'Albacete, on en la darrera edició del festival es van contractar 1.250 pernoctacions en hotels de la ciutat.

EL PUNT - 18/01/11