El Museu de Cadaqués presenta 50 obres inèdites, testimonis de l'aprenentatge del que pintava Dalí dels 10 als 24 anys

22 de jul. 2011, 19:07 publicada per Alt Empordà   [ actualitzat el 22 de jul. 2011, 19:11 ]
Els primers anys del Dalí pintor, de vegades primitivistes, cubistes o clàssics, es poden veure al Museu de Cadaqués. El modest museu del municipi d'estada del pintor acompanya una restrospectiva inèdita amb una exposició de fotografies, que permet captar els ambients viscuts pel pintor quan cercava l'èxit.
No s'ha pogut trobar l'URL del gadget especificat
Amb l'avinentesa de l'estiu, el Museu municipal de Cadaqués, a l'Alt Empordà, ha optat enguany per retre homenatge al resident més famós del municipi. Fins al 15 d'octubre s'hi presenta una cinquantena d'obres de Salvador Dalí, en el marc d'una mostra tan documental com artística. Els anys de formació del qui es convertirà en el més gran pintor surrealista s'ofereixen a la vista, des dels 10 anys del creador, fins als 24 anys. Amb el títol de "Del primer Dalí al Manifest Groc 1914-1928', aquesta retrospectiva inèdita, que no comporta el caràcter comercial que arriben a patir les realitzacions ulteriors del geni de Figueres, inclou 150 quadres. Entre aqueixos, cinquanta són inèdites, mentre que una quarantena de fotografia aclareix el visitant sobre els ambients, les trobades, i les fonts d'inspiració del precoç creador.

Des de les primeres temptatives fomentades per la família Pitxot, amiga dels Dalí, fins a l'emergència d'un llenguatge personal, que conduirà a l'adveniment surrealista, aquesta exposició tracta ja els grans temes estimats pel pintor, entre les quals els paisatges de la comarca de l'Alt Empordà, bessona perfecta del Rosselló, marines, però també personatges femenins, i l'atracció peculiar cap a la putrefacció. 

El període 1914-1928, voluntàriament circumscrit pel comissari d'aquesta realització, Pere Vehí, correspon a la primera etapa de la vida de Dalí. De fet, el 1929, aquest va encontrar la seua futura dona, Elena Dimitrievna Diakonova, "Gala" Dalí, a través de la qual va viure un profund trastorn en matèria artística, amb orientació cap al negoci.

font: la-clau.net
Comments