Expoció fotogràfica a Púbol de Dalí i Halsman

28 de març 2011, 12:16 publicada per Alt Empordà   [ actualitzat el 28 de març 2011, 12:23 ]
Per commemorar el 70è aniversari de la primera trobada de Salvador Dalí amb el fotògraf americà Philip Halsman, al castell Gala-Dalí de Púbol s'exposen més de 80 de les seves fotografies més impactants.
No s'ha pogut trobar l'URL del gadget especificat
El castell Gala-Dalí, a Púbol, acaba d'inaugurar la temporada d'exposicions amb una mostra dels experiments fotogràfics que l'artista empordanès va dur a terme amb fotògraf el novaiorquès Philippe Halsman, segons informa Efe.

La mostra titulada Dalí by Halsmanrecull 88 fotografies i, segons Montse Aguer, directora del Centre d'Estudis Dalinians i comissària de l'exposició, ha estat organitzada per commemorar els setantè aniversari de la primera trobada entre el pintor i el fotògraf. Per dur-la a terme els responsables de la Fundació Dalí es van desplaçar a Nova York i van iniciar una investigació que s'ha prolongat dos anys.

Igualment, Montse Aguer ha afegit que "Dalí definia la pintura surrealista com una fotografia instantània, en color i feta a mà". Així, doncs, la seva col·laboració amb Philippe Halsman sorgeix de la lògica de "dues persones que creien que es podia arribar a fotografiar el pensament, cosa que es reflecteix en aquesta exposició".

Salvador Dalí i Halsman van treballar junts entre 1941 i 1978, un llarg període que ha portat Aguer a seguir un ordre cronològic i a dividir la mostra en quatre blocs. El primer d'aquests apartats porta el nom de Retrats, 1941-65 i inclou fotografies amb Dalí com a protagonista, entre les quals destaquen les de la sèrie Dali's Mustache. El segon bloc és Dalí Atomicus, 1948, inspirat en l'oli Leda atòmica, on s'hi vol capturar la idea de suspensió. El tercer és Escultura de llum, 1950, generat a partir d'una fotografia de Gjon Mili en què Picasso apareix pintant un minotaure a l'espai amb una petita llum a manera de pinzell. Per últim, La calavera, 1951, parteix d'una doble imatge d'una obra de Dalí en què, per mitjà de set nus femenins, es conforma una calavera.

El treball de Salvador Dalí i Philippe Halsman està, segons Montse Aguer, "ple de complicitat, perquè construïen idees, era una relació intel·lectual i creativa" i va destacar que "la ironia i el sentit de l'humor eren molt importants quan tots dos feien aquestes creacions" i subratlla que la relació dels dos artistes era " molt innovadora, experimental i els resultats són fruit d'aquesta concepció". "Dalí i Halsman van crear idees a través d'imatges i s'acosten al concepte dels desitjos d'experimentació i innovació que també ofereix l'art contemporani", va concloure Aguer.

Comments