Noves troballes a Les Ruïnes d'Empúries

27 d’oct. 2010, 9:01 publicada per Alt Empordà
Les ruïnes i el museu estan oberts durant tot l'any, no obstant des de l'1 de juny fins al 30 de setembre s'habilita un accés directe (porta de marina) des del passeig peatonal que en temporada baixa roman tancat.
Avui s'ha comfirmat que durant les obres de la nova recepció del recinte s'hi han trobat un munt de noves peces.

Per a nombrosos aficionats de la regió una visita anual a les ruïnes d'Empúries suposa un autèntic ritual. 
Un no ha d'estar particularment interessat en història o en arqueologia per a sucumbir a l'encant de les excavacions d'Empúries.

Els grecs es van establir aquí a principis del segle VI abans de Jesucrist, i més tard els romans van iniciar la romanització de la península (s.II aC) també des d'aquest lloc, no sols per les raons estratègiques que els brindava el Golf, sinó també per la indubtable bellesa d'aquest enclavament.

Les excavacions es troben a dos quilòmetres d'escala i a quelcom mas de cinc-cents metres des de St.Martí Empúries. Des d'ambdues poblacions pot accedir-se al recinte a través d'un passeig peatonal inaugurat com a tal l'any 92 amb motiu de l'arribada de la flama olímpica. Val la pena fer esment que tan sols des d'aquest passeig, que voreja les platges de St.Martí, pot observar-se un moll hel·lenístic en excel·lent estat de conservació (s.I A.C.)

Si vostè prefereix no obstant accedir amb cotxe, haurà de seguir (i buscar) la indicació "Ruïnes d'Empúries" amb atenció, perquè lamentablement la senyalització d'aquest lloc clau de la història d'Espanya resulta precària, i molts intents de visita acaben massa sovint a Empuriabraba o Castelló Empúries...

El tiquet d'entrada costa 2,40 € i inclou el pàrquing, la visita al recinte i l'admissió al museu arqueològic.

Se li facilitarà un fullet explicatiu amb un mapa del recinte. 
Les ruïnes i el museu estan oberts durant tot l'any, no obstant des de l'1 de juny 
fins al 30 de setembre s'habilita un accés directe (porta de marina) des del passeig peatonal que en temporada baixa roman tancat.

L'horari és de les 10 fins a les 20 hores ininterrompudament, en temporada alta i des de les 10 fins a les 18 hores en temporada baixa. L'accés al recinte es tanca una hora abans de l'hora de clausura. A la caixa o en la "Botiga" del museu pot adquirir-se una guia oficial per menys de 10 €.

Una visita ràpida pot realitzar-se en aproximadament hora i quart, no obstant consideri la possibilitat d'allargar-la una miqueta més. És recomanable evitar el sol del migdia a l'estiu, doncs no resulta fàcil trobar un ombre on asseure's. Si vostè fuig de la calor trii un dia de tramuntana i a més de refrescar-se podrà gaudir d'unes vistes espectaculars del Golf... 

El nom actual d'Empúries prové del terme grec "Emporion" que significa centre de compres o centre comercial i descriu correctament el propòsit del lloc perquè la ciutat estava a l'origen situada al delta antic del Fluvia, a l'encreuament de diverses rutes comercials i posseïa un port natural que oferia una bona protecció per a les naus comercials.

El primer assentament grec està datat al segle VI aC. El seu emplaçament se situava en l'actual població de St.Martí Empúries, (Palaià Polis) que en aquella època es trobava totalment rodejada d'aigua i que més tard s'integraria al litoral gràcies a les aportacions de sediments del Fluvià.

Avui St.Martí amb el seu centre restaurat i el seu singular església gòtica és també un destí turístic molt popular. Les seves platges de sorra són especialment belles i netes.
(Sant Martí Empúries)

Si vostè visita St.Martí Empúries fins i tot en temporada baixa (realment li recomanem una visita), no hauria d'oblidar-se, si fa bona temps, de banyador i tovalla.En el segle V abans de Crist els grecs van canviar Emporion de posició, de St. Martí Empúries a l'actual localització de les excavacions. Emporion es va convertir ràpidament en un dels ports comercials més importants del mediterrani.

Durant la segona guerra púnica, (s. III aC), Emporion es va convertir en una possessió romana a qui van anomenar Emporiae. 

Aquest va ser el començament de la romanització de la Península ibèrica.
Julius Caesar va estimar probablement que Emporiae era un lloc especial i va construir un nou barri romà darrere de la ciutat originàriament grega, que va ser deu vegades més gran per als veterans de les seves campanyes bèl·liques.

Mentre que els grecs van adaptar les seves construccions al terreny els romans van dissenyar un pla urbanístic semblant a un tauler d'escacs i van fer que el terreny s'acomodara a les seves necessitats. 

A fi d'entretenir als residents es va construir un Amfiteatre i un gimnàs així com comerços i tavernes agrupades al voltant del fòrum.

Les cases conserven nombrosos mosaics pintures i ornamentació, pot veure's amb prou claredat la distribució de les mateixes així com: el clavegueram, una fàbrica de saladures, un Fòrum, un Amfiteatre i una Basílica entre moltes altres construccions.

Necessari és esmentar l'estàtua d'Asklepiós el déu de la medicina, en excel·lent estat de conservació, la imatge del qual representa sovint a les ruïnes, situada al temple del mateix nom.

En el s.III dC Empúries va perdre la seva importància i la ciutat es va abandonar. Quan, durant el segle XVII L'Escala va anar augmentant d'importància, moltes pedres gregues i romanes d'Emporion o Emporiae van servir com a material de construcció. 
Les excavacions d'Empúries van començar l'any 1908 i continuen avui. Només el 25 % de la superfície s'ha excavat.

No era la nostra intenció oferir més que una descripció molt superficial de les ruïnes d'Empúries. No obstant ens agradaria suggerir als nostres lectors la seva visita. Estem segurs que l'experiència val la pena i desitjaran repetir-la, ja siga per motius culturals o tan sols per a gaudir d'un paisatge i un entorn realment excepcional.


Horari d'Estiu: 
de 10 del matí a 8 del vespre. Preu per entrada 2’40€.
(Museu no inclòs.)

T 972 770 208
Comments