Els desfibril·ladors salven dues vides a la costa catalana

3 de set. 2011, 1:27 publicada per Daniel Franquesa Olivares   [ actualitzat el 13 de març 2014, 4:52 ]
Inspirada dels països del Nord d'Europa i dels EUA, la implantació de desfibril·ladors cardíacs és complerta a la Catalunya del Nord, i s'està finalitzant a les comarques de Girona. Amb un efecte de taca d'oli, els aparells destinats a salvar vides són al servei d'una població d'1,2 milió d'habitants. L'eix Perpinyà-Girona és així líder en aqueix àmbit.
No s'ha pogut trobar l'URL del gadget especificat
desfibril·ladors
La iniciativa pionera a l'estat francès que consisteix a instal·lar almenys un débrillateur cardíac en cadascun dels 226 municipis nord-catalans és actualment acabada. Aquest pla global, impulsat el  2008 pel Consell General del Territori, posa a disposició dels 440.000 habitants de la Catalunya del Nord un dispositiu d'aquest paio a una distància raonable del seu domicili. Aquest servei de proximitat, reforçat per formacions impartides a voluntaris municipals, seguint el model del socorrisme, ofereix diversos exemples positius. El 13 d'agost, a Canet, un cas es va presentar quan un jove esportiu de 12 anys va ser víctima d'una aturada cardiorespiratòria. Un aparell va permetre resoldre aquesta fibril·lació ventricular, segons la terminologia mèdica apropiada. D'aquesta manera, la sang va poder ser propulsada en els pulmons i a l'organisme d'aquest jove futbolista, el cor del qual va tornar a recuperar el ritme en menys d'un minut. Aquest procediment de progrés, disponible fora de l'àmbit hospitalari, desprèn un xoc elèctric a través de la paret del cor, que permet una aturada momentània, prèvia a una nova arrencada espontània.

Aquesta solució que salva vides s'està normalitzant a les comarques de Girona, on la Diputació del mateix nom, a través del seu organisme DipSalut, que es dedicat a la política sanitària, ha llançat aquest any una implantació massiva de desfibril·ladors. Directament inspirat en el model en vigor al Rosselló, aquesta xarxa territorial va demostrat ser molt concretament útil el passat 9 d'agost. Un estiuejant va tenir la vida estàlvia gràcies a la intervenció de la policia municipal de Calonge, a la Costa Brava. Els agents, equipats amb aparells embarcats a bord dels seus vehicles, van intervenir ràpidament prop del turista, de 57 anys d'edat, abans del relleu que van agafar els serveis mèdics. Els 750.000 habitants de la província disposen de desfibril·ladors de proximitat, preferentment portàtils, repartits en cadascun dels 221 municipis del territori, amb diversos exemplars per cada municipis. Són així diversos centenars de desfibril·ladors, tots concebuts per l'empresa rossellonesa Pyrescom, implantada a l'aglomeració Perpinyà-Mediterrània, que posicionen el perímetre de l'Euro-districte al capdavant de la seguretat.

font: www.la-clau.net